klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Jablecznik z beza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto rozplywa sie w ustach, jest proste w przygotowaniu i niedrogie;)

Jablecznik z beza

Składniki:

Jablecznik z beza

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl maki
  • 1/2szkl cukru
  • 125g margaryny
  • 2 jajka
  • 1op. cukru wanilinowego
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • Beza cynamonowa:
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 bialka
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • Oraz:
  • 1/2kg jablek

Sposób przygotowania:

Jablecznik z beza
Ciasto: Bialka ubijamy z cukrem, powoli dodajemy po 1 zoltku. Dodajemy make i proszek do pieczenia, oraz roztopiona margaryne- wlewamy do tortownicy. Jablka obieramy ze skorki, kroimy w plasterki i ukladamy na ciescie.
Beza: Ubijamy bialka, gdy beda sztywne dodajemy cynamon, polewamy nia jablka. Pieczemy 35-40 min w 165-170 stopniach C.
Smacznego:)