Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Jabłecznik z bitą śmietaną.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto można polać polewą kakaową.

Jabłecznik z bitą śmietaną.

Składniki:

Jabłecznik z bitą śmietaną.

 

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • szklanka maki
  • szklanka cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • masa:
  • słoik 900 g przesmażonych jabłek z cukrem
  • 4 łyżki żelatyny
  • pół szklanki wody
  • 2 szt śnieżki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 niecałe szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bitą śmietaną.
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pienię. Dodawać po jednym żółtku, małymi partiami cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, upiec biszkopt.Cztery łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do masy jabłkowej wymieszać, wyłożyć masę jabłkową na biszkopt. Mleko schłodzić w lodówce wlać do miksera wsypać śmietanę śnieżkę i wystudzoną żelatynę, miksować 5 minut. Bitą śmietanę wyłożyć na masę jabłkową.