Sposób przygotowania:
Jabłecznik z dodatkiem śmietany
Wykonie jabłuszek do ciasta : Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Wkładamy do garnka już odciśnięte z soku i przesmażamy z cukrem . Dodajemy cynamon i mieszamy jabłka zostawiamy do ostudzenia , a w tym czasie zabieram się za zrobienie ciasta . Na stół wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Robimy dołek i dodajemy pokrojoną margarynę. Dodajemy żółtka cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto i wkładamy na dno formy prostokątnej uprzednio wysmarowanej margaryna i obsypanej mąką. Widelcem nakłuwamy całe ciacho . Wykładamy ostudzone jabłka. Drugi kawałek ciasta wałkujemy i kładziemy na jabłka lekko dociskając nakłuwamy widelcem. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem