lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jabłecznik z dodatkiem śmietany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Macie czasem tak zbliża się 18 z minutami ,a tu wyskakuje jedne czort i mówi zrób ciasto z jabłuszkami proszę. Muszę zawieść do pracy bo chłopaki żyć mi nie dają . Nie wiem śmiać się czy płakać mam zrobić dla kolegów ciacho?

Jabłecznik z dodatkiem śmietany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z dodatkiem śmietany

 

 

  • 4 żółtka

 

  • 100 g cukru

 

  • 16 g cukru waniliowego

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • cukier 150 g

 

 

  • cukier puder do obsypania ostudzonego ciasta

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z dodatkiem śmietany
Wykonie jabłuszek do ciasta : Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Wkładamy do garnka już odciśnięte z soku i przesmażamy z cukrem . Dodajemy cynamon i mieszamy jabłka zostawiamy do ostudzenia , a w tym czasie zabieram się za zrobienie ciasta . Na stół wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Robimy dołek i dodajemy pokrojoną margarynę. Dodajemy żółtka cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto i wkładamy na dno formy prostokątnej uprzednio wysmarowanej margaryna i obsypanej mąką. Widelcem nakłuwamy całe ciacho . Wykładamy ostudzone jabłka. Drugi kawałek ciasta wałkujemy i kładziemy na jabłka lekko dociskając nakłuwamy widelcem. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Jabłecznik z dodatkiem śmietany
Na stół wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Robimy dołek i dodajemy pokrojoną margarynę. Dodajemy żółtka cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę.
Jabłecznik z dodatkiem śmietany
Wałkujemy ciasto i wkładamy na dno formy prostokątnej uprzednio wysmarowanej margaryna i obsypanej mąką. Widelcem nakłuwamy całe ciacho .
Jabłecznik z dodatkiem śmietany
Wykładamy ostudzone jabłka , równomiernie .
Jabłecznik z dodatkiem śmietany
Drugi kawałek ciasta wałkujemy i kładziemy na jabłka lekko dociskając nakłuwamy widelcem. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.