Sposób przygotowania:
Jabłecznik z dużą iloscią jabłek
Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajka, mąkę oraz sól z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które dobrze schłodzić w lodówce. Jabłka obrać i drobno pokroić, dodać do nich cukier, masło oraz wodę i postawić na palniku, zagotować i potrzymać na małym palniku kilka minut do momentu, aż jabłka zmiękną na koniec dodać cynamon, sok z cytryny i kaszkę, dokładnie wszystko wymieszać i przestudzić.Małą formę do pieczenia taką około 25 cm na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć placek z cienko rozwałkowanej połowy ciasta po cieśnie cieniutko posypać 2-3 łyżkami kaszy manny i wyłożyć wszystkie jabłka na nich ułożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec w temp. 180st około 50 min po upieczeniu bardzo dobrze ciasto wystudzić i polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.