Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Serce w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczne pyszne ciasto . Upieczone w kształcie serca polane gorzką czekoladą ozdobione wianuszkiem z bitej śmietany. Idealne na Walentynki.

Serce w czekoladzie

Składniki:

Serce w czekoladzie

na ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. płynnego oleju kokosowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao

na dekorację:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl. gotowej bitej śmietany
  • cukrowe różowe serduszka
  • dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Serce w czekoladzie

Przygotowanie ciasta:

Serce w czekoladzie
Przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy w kształcie serca

Wszystkie składniki mokre na ciasto miksujemy ok.5 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie miksujemy.
Silikonową formę w kształcie serca smarujemy tłuszczem. Wlewamy gotowe ciasto do formy.

Pieczenie ciasta:

Serce w czekoladzie
Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy

Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok.40 min. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

Etap końcowy:

Serce w czekoladzie
Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną gorzką czekoladą z łyżką masła. Mieszamy do rozpuszczenia.
Gotową polewą polewamy wystudzone ciasto.
Gdy polewa zastygnie dekorujemy gotową bitą śmietaną za pomocą szprycy ,tworząc wianuszek wokół ciasta.
Dekorujemy różowymi serduszkami według swojego gustu.