anioleeek

anioleeek

Kucharz
[Przepisów: 11]

Jabłecznik z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne, proponuję zmniejszyć ilość cukru (chyba, że lubicie bardzo słodkie ciasta).

Jabłecznik z orzechami

Składniki:

Jabłecznik z orzechami

 

  • Ciasto kruche:
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 200 g margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa jabłkowa:
  • 1 1/2 kg jabłek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 cytryny.
  • Masa orzechowa:
  • 1 szklanka mleka,
  • 300 g masła,
  • 250 g zmielonych orzechów,
  • 1 szklanka cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z orzechami
Sposób przyrządzania:
Ciasto kruche:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części.
Upiec dwa placki.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryn. Dusić chwilkę pod przykryciem. Wsypać cukier i smażyć (już bez przykrycia).

Masa orzechowa:
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Ucierając, dodawać po łyżce orzechów.

Jabłecznik z orzechami:
Ostudzone płaty ciasta połączyć galaretką jabłkową. Na wierzch wyłożyć masę orzechową. Dowolnie udekorować.