gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 828]

Jabłecznik z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobre i szybkie ciasto. Smakowało całej rodzinie. Zniknęło w mgnieniu oka. polecam gorąco go zrobić. Smacznego.

Jabłecznik z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z serem

 

  • CIASTO KRUCHE.
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3/4 margaryny Palma
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA
  • 1 duży słoik startych jabłek
  • 2 kisiele truskawkowe
  • 1 szklanka cukru
  • MASA SEROWA
  • 60 dkg sera białego
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 kostki masła
  • DODATKOWO
  • 2 galaretki czerwone

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z serem
CIASTO: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wyłożyć na stolnicę. Zrobić rowek margarynę, żółtka, cukier, oraz śmietanę i wyrobić ciasto, powinno być miękkie, wyłożyć na brytfankę. Jabłka włożyć do rondla dodać cukier oraz kisiele chwilę podsmażyć, dać do schłodzenia. Następnie zmielić ser. Do miksera włożyć masło oraz cukier chwilę ucierać, następnie dodać żółtka, gdy wszystko dokładnie się połączy dodajemy po łyżce sera aż do skończenia, a na koniec budyń. Wszystko dobrze ucieramy. Galaretki gotujemy według przepisu na opakowaniu.(można dodać mniej wody). Na ciasto wykładamy jabłka, następnie ser i pieczemy w 180 stopniach przez około 45-50 min. Po upieczeniu zimne zalać tężejącą galaretką. Schłodzić około 2 godziny. Smacznego.
Jabłecznik z serem
Jabłka włożyć do rondla dodać cukier oraz kisiele chwilę podsmażyć, dać do schłodzenia.
Jabłecznik z serem
Przygotować ciasto wg przepisu w sposobie przygotowania.
Jabłecznik z serem
Na ciasto wyłożyć jabłka a następnie masę.
Jabłecznik z serem
Na samo koniec wylać tężejącą galaretkę.