SUPERPRZEPIS

Jabłka na piernikowym spodzie

  • 4
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Jabłka na piernikowym spodzie Więcej zdjęć (3)

To zaskakujące w smaku ciasto, wilgotne z dużą ilością jabłek na korzennym spodzie.

Składniki:

Jabłka na piernikowym spodzie

 

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru złotego
  • 1 szklanka startych w łezkę jabłek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • 2 szklanki rozparowanych jabłek
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki
  • 3- 4 obrane jabłka pokrojone w ósemki
  • wiórki kokosowe do posypania

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka na piernikowym spodzie
Ucieramy jaja z cukrem, dodajemy starte jabłka - mieszamy. Przesiewamy do miski suche składniki mieszamy. Dodajemy je do masy jajecznej partiami na zmianę z olejem. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem formy, posypujemy pokrojonymi jabłkami. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni w zależności od rodzaju formy. Studzimy je.



Do rondelka wkładamy rozparowane jabłka, dodajemy galaretkę i podgrzewamy mieszając do jej rozpuszczenia. Po przestudzeniu jabłek z galaretką rozsmarowujemy je na na powierzchni ciasta i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy wiórkami kokosowymi.
Jabłka na piernikowym spodzie
Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem formy, posypujemy pokrojonymi jabłkami.
Jabłka na piernikowym spodzie
Przed podaniem posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi.