Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Jabłka nadziewane pilawem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Doskonały dodatek do wątróbki drobiowej.

Jabłka nadziewane pilawem

Składniki:

Jabłka nadziewane pilawem

 

  • 10 dag suchego ryżu parabolicznego
  • 1 cebula- duża
  • ½ szklanki rodzynek
  • szczypta szafranu
  • 3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z Bulionetki Knorra )
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 duże winne jabłka

 

Sposób przygotowania:

Jabłka nadziewane pilawem
Ryż wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie ( płuczemy tak długo aż woda będzie czysta )- odcedzić .
Cebulę bardzo drobno pokroić .
Namoczyć w odrobinie ciepłej wody szafran.
Namoczyć w letniej wodzie rodzynki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę ( mieszając).Dodać masło. Wsypać ryz i smażyć mieszając ok. 3 minut .Wlać bulion .Dodać rodzynki i szafran .Dusić na małym gazie aż cały bulion się wchłonie .Zestawić garnek z gazu Pozostawić pod przykryciem 15 minut.
Z jabłek ściąć wierzchy i wydrążyć usuwając miąższ wraz z gniazdami nasiennymi – ostrożnie by nie uszkodzić ścianek jabłek.
Pilaw zamieszać widelcem by zrobił się sypki.
Napełnić jabłka .
Ułożyć w parowarze ( lub garnku do gotowania na parze ) i gotować ok.20 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć .
Ostrożnie przełożyć na półmisek i obłożyć usmażona na chrupko wątróbką drobiową .

Podpowiadam sposób na sypki ryż .Jeśli nie ma czasu na to by garnek z ryżem zawinąć w koc , można garnek z ryżem po zestawieniu z gazu przykryć grubym ręcznikiem i dopiero na to nałożyć i dobrze docisnąć pokrywkę – zostawić na 15 minut . Para z ryżu wsiąknie w ręcznik , a ryz będzie dzięki temu sypki.