Sposób przygotowania:
Jabłka pieczone z suszonymi owocami
Jabłuszka słodkiej odmiany ( ja najbardziej lubię odmianę Golden Delicious) umyć, osuszyć i odkroić im z góry czapeczki. Wydrążyć gniazda nasienne, ale tak aby nie naruszyć dna jabłuszka. Wydrążone jabłka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Suszoną figę, morelę, daktyla i rodzynki pokroić na niewielkie kawałki. Wypełnić suszonymi owocami wydrążone jabłuszka. Następnie jabłuszka posypać delikatnie cukrem z dodatkiem prawdziwej wanilii. Zakryć jabłuszka czapeczkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Jabłuszka piec przez 20 minut, aż będą miękkie, a suszone owoce zatopią się w gęstym syropie. Po upieczeniu zdjąć czapeczki i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Podawać lekko ciepłe.