MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Jabłka pieczone z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozpływające się w ustach waniliowe jabłuszka nadziewane suszonymi owocami.

Jabłka pieczone z suszonymi owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pieczone z suszonymi owocami

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z suszonymi owocami
Jabłuszka słodkiej odmiany ( ja najbardziej lubię odmianę Golden Delicious) umyć, osuszyć i odkroić im z góry czapeczki. Wydrążyć gniazda nasienne, ale tak aby nie naruszyć dna jabłuszka. Wydrążone jabłka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Suszoną figę, morelę, daktyla i rodzynki pokroić na niewielkie kawałki. Wypełnić suszonymi owocami wydrążone jabłuszka. Następnie jabłuszka posypać delikatnie cukrem z dodatkiem prawdziwej wanilii. Zakryć jabłuszka czapeczkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Jabłuszka piec przez 20 minut, aż będą miękkie, a suszone owoce zatopią się w gęstym syropie. Po upieczeniu zdjąć czapeczki i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Podawać lekko ciepłe.
Jabłka pieczone z suszonymi owocami
Jabłuszka umyć, odkroić czapeczki i wydrążyć
Jabłka pieczone z suszonymi owocami
Napełnić jabłuszka owocami i posypać cukrem z wanilią
Jabłka pieczone z suszonymi owocami
Zakryć jabłuszka czapeczkami i wstawić do piekarnika
Jabłka pieczone z suszonymi owocami
Po 20 minutach wyjąć, zdjąć czapeczki i ostudzić