Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jabłka w cieście krucho-drożdżowym

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

chłopaki zjadali jeszcze ciepłe...

Jabłka w cieście krucho-drożdżowym

Składniki:

Jabłka w cieście krucho-drożdżowym

 

  • 3 - 3,5 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • 200 g masła,
  • 2 nieduże jajka,
  • 4 dkg świeżych drożdży,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany, miałam 18 %
  • 4-5 jabłek, średniej wielkości, użyłam Championów
  • lukier utarty z soku z 1/2 cytryny, cukru pudru i kilku kropli olejku z wanilią
  • do podsypywania przy wałkowaniu: trochę mąki

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście krucho-drożdżowym
Jabłka umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki i wycięłam gniazda nasienne. Mąkę przesiałam do miski razem z solą. Drożdże roztarłam z cukrem w kubeczku i odstawiłam na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Do mąki wkroiłam kawałki zimnego masła i roztarłam je dokładnie tak jakbym robiła kruszonkę. Wlałam drożdże, śmietanę i wbiłam jajka. Zagniotłam elastyczne ciasto - jeśli by się mocno kleiło to można podsypać jeszcze troszkę mąki. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia tylko można od razu po zagnieceniu rozwałkowywać więc podzieliłam je na kilka części z których każdą rozwałkowywałam na okrągły placek grubości ok. 3 mm i średnicy 15-20 cm. Każdy placek podzieliłam na krzyż na 4 części. Na każdym takim trójkącie, przy szerszym brzegu położyłam ósemkę jabłka i zaginając najpierw do środka boczne brzegi zwinęłam do szpiczastego końca. Koniec powinien znaleźć się pod spodem. Ciastka ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 15 min. aż ładnie urosły i zezłociły się. Gdy lekko przestygły posmarowałam je gęstym lukrem