Sposób przygotowania:
Jabłkowe pierogi z sosem cynamonowym
Mąkę wsypujemy do miski solimy do smaku.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Nakrywamy odstawiamy do ostygnięcia.
Zimne ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na 4 części.
Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę. Jabłka podsmażamy na odrobinie masła, dodając cukier do smaku. Smażymy jabłka uważając, aby całe się nie rozpadły. Pod koniec dodajemy żelfix , jeżeli jabłka puściły mało soku żelfixu dajemy mniej. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka nakładamy farsz zlepiamy.
Gotujemy w wrzątku do wypłynięcia.
Na patelni rozpuszczamy masło wsypujemy cukier karmelizujemy go i dodajemy cynamon.
Mieszamy. Sosem polewamy pierożki.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Nakrywamy odstawiamy do ostygnięcia.
Zimne ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na 4 części.
Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę. Jabłka podsmażamy na odrobinie masła, dodając cukier do smaku. Smażymy jabłka uważając, aby całe się nie rozpadły. Pod koniec dodajemy żelfix , jeżeli jabłka puściły mało soku żelfixu dajemy mniej. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka nakładamy farsz zlepiamy.
Gotujemy w wrzątku do wypłynięcia.
Na patelni rozpuszczamy masło wsypujemy cukier karmelizujemy go i dodajemy cynamon.
Mieszamy. Sosem polewamy pierożki.
Nina W.