Sposób przygotowania:
Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i chwilę mieszać. Potem dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Na wolnych obrotach połączyć mąkę z jajkami. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą. Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić ja do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy, wystudzić i przekroić na dwa placki. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. Odlać 1/3 szk soku z brzoskwiń a resztę wlać na patelnie lub do rondla. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć je aż będą miękkie. Następnie dodać brzoskwinie i nadal chwilę smażyć. Na koniec wsypać galaretkę i mieszać masę owocową aż się rozpuści. Masę chwilkę przestudzić. Do soku dolać 3 łyżki przegotowanej wody i wymieszać. Krążki ciasta ułożyć na dwóch paterach lub talerzach i nasączyć je mieszanką soku i wody. Na każdy z nich wyłożyć połowę masy owocowej. Wyrównać lekko powierzchnię. Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ja na sztywno z cukrem. Śmietaną pokryć masę owocową według dowolnego wzoru. Na sam koniec górę ciasta posypać posypka i błyszczącym cukrem.