Sposób przygotowania:
Jabłkowo- śliwkowy torcikETAP 1
BISZKOPT:Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowana tortownicę.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
OWOCOWA WARSTWA: Obrane jabłka ścieramy na tarte o grubych oczkach. Gotowe łączymy ze śliwkami (pozbawionymi pestek). Tak przygotowane owoce podlewamy sokiem jabłkowym i stawiamy na ogniu. Całość podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną.
ETAP 2
Gotowe miksujemy i ponownie podgrzewamy. Do ciepłej masy wstępujemy galaretki cytrynowe. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Masę ewentualnie możemy dosłodzić. U mnie owoce były wystarczająco słodkie.
ETAP 3
Tężejącą masę owocową wykładamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłody, by masa zastygła.
ETAP 4
ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Po rozpuszczeniu powinno przyjąć konsystencję rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę rozpuszczam w około 1/3 szklanki wody. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy kakao a następnie cukier puder do smaku. Do dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę i intensywnie miksujemy
ETAP 5
Na koniec dodajemy startą czekoladę. Śmietankę z czekoladą mieszamy łyżką i wykładamy na zastygniętą masę owocową.
Etap 6
Na wierzch ścieramy mleczną i białą czekoladę. Torcik ponownie wstawiamy do zastygnięcia
LauraLaura