Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Torcik jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Winny torcik jabłkowy z dodatkiem orzechów laskowych, zrównoważony słodką bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Torcik jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik jabłkowy

 

  • Ciasto:
  • 15 dag margaryny lub masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa I:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • ok. pół szklanki wody

 

  • Masa II
  • 1/2 litra śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

 

  • Polewa:
  • 2-3 łyżki masła
  • ok.5 łyżek mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • płatki kokosowe

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowy
Z podanych składników zagnieść ciasto, Podzielić na dwie części. Rozwałkować i rozłożyć na małej tortownicy. Orzechy pokroić i posypać połową jedno ciasto, a drugą drugie. Oba krążki piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez ok. 15 min. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Rozgotować z wodą. Jeśli będą większe kawałki dolać jeszcze trochę wody. Pod koniec dodać galaretkę cytrynową i cukier, wymieszać i wystudzić. Śmietanę schłodzić i ubić na sztywną masę z pudrem i śmietan-fixem. Na jednym spodzie kruchym wylać masę jabłkową, kolejno ubitą śmietankę i przykryć drugim krążkiem. Odstawić do lodówki aby całość stężała. Z masła, mleka, cukru i kakao przygotować polewę, Wylać na wierch torcika i posypać płatkami kokosowymi.
Torcik jabłkowy
Etap 1 Gotowe cisto rozwałkować i posypać orzechami.
Torcik jabłkowy
Etap 2 Upieczone dwa krążki ciasta, wystudzić.
Torcik jabłkowy
Etap 3 Na ciasto wylać ostudzoną masę jabłkową.
Torcik jabłkowy
Etap 4 Na masę jabłkową wyłożyć ubitą śmietankę.