2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jabłuszkowy Paj

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jabłkowy paj nigdy nie zdąży ostygnąć ,,zawsze znika w zawrotnym tempie ,najlepiej smakuje jedzony łyżką prosto z formy..

Jabłuszkowy Paj Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłuszkowy Paj

 

 

  • Nadzienie:
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 -5 łyżek brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Kotanyi

 

  • Dodatkowo :

 

  • Okrągła forma do tarty o śr 27 cm
  • łyżka margaryny do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Jabłuszkowy Paj
Ciasto: Z mąki ,masła szczypty soli cukru i jajka zagniatamy szybko ciasto dolewając wodę .Następnie dzielimy je na dwie części jedną częścią wylepiamy wysmarowaną okrągłą formę tak aby brzegi również były wylepione.



Nadzienie: jabłka obieramy ze skórek dzielimy na ósemki wrzucamy do miseczki dodajemy mąkę kukurydzianą oraz cukier trzcinowy i przyprawę do jabłecznika mieszamy wszystko w miseczce i takim przygotowanym nadzieniem wykładamy na ciasto.



Resztę ciasta wałkujemy lub palcami rozgniatamy na wierzchu i wkładamy do nagrzanego do 200* piekarnika i pieczemy około 40 minut.Aż ciasto zrobi się złociste...Moim zdaniem najsmaczniejsze jeszcze ciepłe! Pycha!
Jabłuszkowy Paj
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Jabłuszkowy Paj
jedną częścią ciasta wylepiamy formę wysmarowaną margaryną
Jabłuszkowy Paj
wykładamy na ciasto nadzienie z jabłek mąki kukurydzianej i cukru trzcinowego
Jabłuszkowy Paj
na wierzch kładziemy resztę ciasta i pieczemy