Sposób przygotowania:
Leniwe Eli
Cebulę posiekać.Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa.Dodać jajka,mąkę i szybko wyrobić.Ciasto jest dość wolne.Ręce nasmarować margaryną.Brać ciasto i kulać wałki na posypanej mąką stolnicy.Każdy wałek lekko spłaszczyć i kroić skośne kluski.W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę.Do wrzątku wrzucać leniwe i ostrożnie zamieszać drewnianą łyżką,żeby kluski się nie posklejały.Po wypłynięciu na powierzchnię,gotować kluski okoł 8 minut.Leniwe wyjąć łyżką cedzakową na ogrzany półmisek.Połowę masła roztopić w rondelku,wrzucić cebulę i smażyć aż cebulka się lekko zrumieni.Drugą część masła roztopić w osobnym rondelku.Leniwe rozłożyć na talerze i według gustu polać masłem,posypać cukrem i cynamonem lub okrasić cebulką przesmażoną na maśle.Smacznego!