eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Jagłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale smakują do herbaty, na podwieczorek lub śniadanie. Cynamonowa kruszonka dodaje wyśmienitego samku jabłkowym muffinom.

Jagłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

Składniki:

Jagłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

 

  • 40 g cukru pudru
  • jajko
  • 125 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cynamon Prymat 0,5 łyżeczki Lubię Nie lubię Na kruszonkę
  • cukier 2-4 łyżki (ile kto lubi) Lubię Nie lubię
  • cynamom Prymat 1 łyżeczka

Cynamonowa kruszonka

  • ok. 3 łyżki cukru (można więcej lub mniej)
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jagłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

ETAP 1:

Jagłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

W niewielkiej miseczce mieszamy jajko z cukrem i mlekiem. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

ETAP 2:

Jagłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

Stopniowo wlewamy roztopione - wcześniej wystudzone - masło.

ETAP 3:

Jagłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

Na koniec dodajemy sól, jabłka i cynamon. Dobrze wymieszaj, ale nienadmiernie. Powinno mieć grudki.

ETAP 4:

Jagłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

Gdy brakło mi foremek na muffinki użyłam naczynia żaroodpornego. Również rewelacyjnie smakuję.

ETAP 5:

Jagłkowe muffinki z cynamonową kruszonką

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Foremki smarujemy masłem lub margaryną.
Kruszonka:
Cukier z cynamonem łączymy i mieszamy (ew. możesz dodać pół łyżki masła).
Posyp delikatnie każdą muffinkę. Piecz przez ok. 25-30 min.