Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Jagnie w pomidorkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jagnie jest malo doceniane ale pyszne, tylko trzeba umiec je przyrzadzic no i oczywiscie miesko musi byc mlode.

Jagnie w pomidorkach

Składniki:

Jagnie w pomidorkach

 

  • 1,5 kg jagniecia( ja zawsze robie z przedniej nozki, bo miesko jest mieksze, ale rownie pyszne jest z udka)
  • 1 duza cebula w plasterkach
  • 2 zabki czosnku
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • 2-3 listki bobkowe
  • 1 filizanka bialego wytrawnego wina
  • 2 szklanki przetartych pomidorow lub sok pomidorowy
  • sol,pieprz
  • 3-4 lyzki oliwy z oliwek
  • woda

Sposób przygotowania:

Jagnie w pomidorkach
Ja robie te potrawe w szybkowarze ale mozna ja piec w piekarniku. Miesko myjemy, kroimy na porcje i suszymy papierowym reczniczkiem aby nie pryskalo podczas duszenia. Rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebulke, szklimy, dodajemy mieso podsmazamy. Nastepnie solimy i dodajemy przyprawy , czosnek,mieszamy i zalewamy winem. Czekamy chwile i dodajemy pomidory, podlewamy woda i dusimy do miekkosci. Jak robicie w szybkowarze to miesko sie samo odkleja od kostki po ok.35 min. Jak chcecie piec to potrzebujecie ok. 2 godzin. Podlewajcie woda od czasu do czasu. Mozna podawac zarowno z ryzem lud makaronem lub tez z pure. Smacznego.

Tagi:

jagnię