Jagnię zapiekane z pomidorami (Gruzja)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso oczyścić z błon i żył, umyć, osuszyć, natrzeć solą zmieszaną z utłuczoną

Jagnię zapiekane z pomidorami (Gruzja)

Składniki:

Jagnię zapiekane z pomidorami (Gruzja)

 

  • 600 g combra jagnięcego
  • 500 g małych pomidorów
  • 2 strąki papryki
  • 3 łyżki margaryny lub smalcu
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych ziarenek kolendry
  • kilka listków zielonej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • zestaw ziół: tymianek, cząber, bazylia
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Jagnię zapiekane z pomidorami (Gruzja)
Mięso oczyścić z błon i żył, umyć, osuszyć, natrzeć solą zmieszaną z utłuczoną kolendrą i papryką, obsmażyć na rumiano, po czym posmarować pozostałym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia podlewać wodą. Gdy mięso trochę zmięknie obłożyć całymi pomidorami, posypać ziołami, posypanym drobno czosnkiem i miętą, solą i pieprzem, podlać gorącą woda i ponownie piec do miękkości.

Tagi:

pomidory