Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Jagodowe niebo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ze świeżych, ale moga też być mrożone jagody

Jagodowe niebo

Składniki:

Jagodowe niebo

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6-7 łyżek cukru
  • 6-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
  • Masa:
  • 2 śmietany 30% po 180 g
  • 2 Łyżeczki żelatyny
  • Pół szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Reszta:
  • Borówka amerykańska- tak zeby zysypac cały biszkopt- ok 0,5 kg
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Jagodowe niebo
Upiec biszkopt. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Żelatynę rozpuścic z woda. Przygotowac galaretkę w g przepisu na opakowaniu (można dać troche mniej wody) Śmietane miskować na wysokich obrotach aż podwoi swoja objętość, wsypac cukier puder nadal miksując ( u mnie był to jeden cały młynek), wlac żelatynę. Zmiksować. Rozsmarowac na biszkopcie. Posypac jagodami i zalac tężęjącą galaretka. Włożyc do lodówki.