paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Jagodowe żądło osy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto z kremem budyniowym i owocami, wykończone migdałami w karmelu

Jagodowe żądło osy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodowe żądło osy

 

Sposób przygotowania:

Jagodowe żądło osy
Wyrabiamy ciasto z mąki, drożdży, mleka, jajka, masła oraz 50 g cukru. Pozostawiamy na 30 minut żeby wyrosło. Owoce jagód posypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy. W rondelku zagotowujemy miód i 100 ml kremówki. Dodajemy płatki migdałowe i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na 2 blaty. Przekładamy do blaszek. Na jednym wykładamy jagody, a na drugim masę z migdałami. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Rozpuszczamy żelatynę w odrobinie wrzątku. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu i mieszamy z żelatyną. Ostudzony mieszamy ze śmietaną ubitą z cukrem waniliowym. Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Schładzamy w lodówce.
Jagodowe żądło osy
Ciasto musi być dokładnie wyrobione i ładnie wyrośnięte
Jagodowe żądło osy
Owoce muszą być dokładnie umyte i oczyszczone
Jagodowe żądło osy
Jeden blat z soczystymi jagodami wymieszanymi z mąką
Jagodowe żądło osy
Drugi balet z płatkami migdałowymi zatopionymi w karmelu

Tagi:

jajko jajka