SUPERPRZEPIS

Jagodowy obłoczek

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Jagodowy obłoczek Więcej zdjęć (5)

Ciasto jest lekkie jak chmurka stąd jego nazwa. Jest pyszne, kremowe, kwaśne jagody i słodki krem świetnie do siebie pasują. Ciasto to na pewno umili letnie popołudnie.

Składniki:

Jagodowy obłoczek

 

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 100g masła,
  • MASA:
  • 400g jagód,
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 300g serka śmietankowego naturalnego,
  • 15g żelatyny,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • POLEWA:
  • 100g jagód,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1,5 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • DEKORACJA:
  • 100g jagód,
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Jagodowy obłoczek
Ciasteczka bardzo drobno kruszymy (można przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i jeszcze gorące mieszamy dokładnie z ciasteczkami. Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 22cm. Odstawiamy całość na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, mieszamy ją z serkiem śmietankowym i mlekiem skondensowanym. Ciurkiem wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy umyte i osuszone jagody, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy całość na kilka godzin do lodówki do stężenia. Jagody umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i zagotowujemy. Chwilkę podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do jagód. Chwilkę razem gotujemy. Ostudzoną polewę wykładamy na ciasto. Całość posypujemy jeszcze świeżymi jagodami i dekorujemy listkami mięty. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Jagodowy obłoczek
Ciasteczka bardzo drobno kruszymy (można przetrzeć je przez sito).
Jagodowy obłoczek
remówkę ubijamy na sztywną pianę, mieszamy ją z serkiem śmietankowym i mlekiem skondensowanym.
Jagodowy obłoczek
Dodajemy umyte i osuszone jagody, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy.
Jagodowy obłoczek
Ciasto jest lekkie jak chmurka stąd jego nazwa.

Tagi:

ciasteczka