bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Jaja w czyśćcu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tytuł inspirujacy ;) jest to danie pochodzace z ksiazki kulinarnej rodziny Soprano

Jaja w czyśćcu

Składniki:

Jaja w czyśćcu

 

  • na osobe od 1-2 jajek
  • zabek czosnku rozgnieciony
  • 1 i 1/2 szkl. purre z pomidorow (ja dałam puszke w zalewie 400g które zmiksowałam)
  • kilka listków bazylii świezej
  • troche suszonego oregano
  • sol pieprz do smaku
  • łyzka startego świezo sera parmezanu lub pecorino romano - ja musialam sie zadowolic niestety starta gouda
  • 2 łyzki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Jaja w czyśćcu
Przegladałam ksiażke wieczorem dwa dni temu gdy za plecami stanęła córa i zaintersowała sie zdjeciem potrawy i nazwą, po czym poprosila o jej zrobienie. poł godziny pozniej jedlismy na kolacje "jaja w czyśćcu"...

Na patelni rozgrzewamy oliwe, wrzucamy czosnke, ma sie przyrumeinc, dodajemy pomidory, porwane listki bazylii, pieprz i sol do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolny ogniu ok. 15 minut az sos zgestnieje. wyjmujemy czosnek.

Rozbijamy jajko do małej filizanki, robimy wgłebienie w sosie we wglebieniu umieszczamy jajko. Postepujemy tak z pozostałymi, posypujemy serem. Przykrywamy i dusimy 3 minuty az sie jajka zetną. Podajemy gorace. ja podołma z kromkami białej weki, zapieczonej z czosnkie, oregano i serem oraz polanej oliwa aromatyzowana oregano.

Jajka mozna podac na patelni, ja dałam w glinianych miseczkach po jednym jajku na osobe. Córce bardzo smakowało. Jak dla mnie to takie jajka w pomidorach. ale pomysł fajny.. no i ta nazwa:)