cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Jaja w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dla amatorów jajek, dla amatorów galarety

Jaja w galarecie

Składniki:

Jaja w galarecie

 

  • 6 jaj,
  • rozpuszczona w wodzie odpowiednia ilość żelatyny,
  • resztki wędlin,
  • kilka marynowanych pieczarek,
  • posiekana zielona pietruszka,
  • pomidor,
  • kilka listków sałaty,
  • pęczek rzodkiewki

 

Sposób przygotowania:

Jaja w galarecie

Do małych foremek wylać na spód przygotowanej wcześniej żelatyny, która powinna być zastygnięta. Jaja ugotować na twardo w ten sposób, że kolejno należy je wbijać na dziurkowaną łyżkę i zanurzać we wrzącej wodzie do momentu, aż stwardnieją. Wyłożyć do formy. Każde jajo obsypać dokoła resztka posiekanych wędlin, pieczarkami i posiekaną pietruszką. Wylać do foremek resztę żelatyny i wstawić do lodówki do zastygnięcia.


Wyłożyć na półmisek każdą galaretkę na listek sałaty, przybrać plasterkiem pomidora i rzodkiewką wykrojoną w różyczkę.