Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Jaja zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Podawac z ogorkami malosolnymi lub kiszonymi,a takze dowolna pikantna sorowka.

Jaja zapiekane

Składniki:

Jaja zapiekane

 

Sposób przygotowania:

Jaja zapiekane
Ziemniaki ugotowac w mundurkach,ostudzic,obrac i pokroic w plasterki.Jaja ugotowac na twardo i tez pokroic w plsterki.Cebule pokrojona w jak najdrobniejsza kostke podsmazyc na lyzce masla na zloty kolor.Grzyby ugotowac do miekkosci i po wystudzeniu pokroic w paski.Wywar odparowac,tak aby zostalo pol szklanki.W wysmarowanym tluszczem i wysypanym bulka tarta naczyniu zaroodpornym ukladac kolejno warstwami:ziemniaki,cebule,grzyby,plastry jaj.Kazda warstwe posypac sola i pieprzem.Ostatnia-po wyczerpaniu skladnikow-powinny stanowic ziemniaki.Calosc polac smietana wymieszana z wywarem oraz odrobina soli i pieprzu.Zapiekac w piekarniku o temp. 180 stopni,az brzegi potrawy stana sie rumiane.

Tagi:

tarta