gabinetasia

gabinetasia

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Jajeczna wariacja na śniadanie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dziś na śniadanko banalna jajecznica, ale wg. przepisu Kotka - żeby było więcej ;) i łódeczki jajeczne z żagielkiem ;) na morzu pomidorowym

Jajeczna wariacja na śniadanie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajeczna wariacja na śniadanie

 

  • 3-4 jajka na jajecznicę i 1 gotowane na twardo
  • boczek
  • cebula
  • odrobina mąki
  • odrobina wody
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktailowe (w tej chwili najbardziej aromatyczne)
  • sałata
  • cebula
  • ser gouda z pieprzem
  • chleb

Sposób przygotowania:

Jajeczna wariacja na śniadanie
Na patelni zezłocić boczek i dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Można odrobinę podlać wodą - cebulka trochę szybciej zmięknie. JAJKA Roztrzepać widelcem albo mikserem dodać ok. 1/2 szkl wody i ok. 1 łyżeczkę (kopiastą) mąki. Wszystko dobrze rozmieszać, doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię i ciągle mieszając usmażyć do konsystencji jaką lubicie (mniej lub bardziej podsmażone). Pomidorki pokroić w plastry, ułożyć na listkach młodej sałaty posypać drobno posiekaną cebulką. Połówki jajka gotowanego ułożyć na morzu pomidorowym, przy pomocy wykałaczek umocować żagielki z sera gouda i.... Gotowe! ;)
Jajeczna wariacja na śniadanie
...i jeszcze w innym świetle ;)
Jajeczna wariacja na śniadanie
Łódeczki na morzu pomidorowym