Sposób przygotowania:
Jajeczna zapiekanka
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy. Do roztrzepanych jajek dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Masę tą doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i ponownie dobrze mieszamy. W pierwszej kolejności szynkę oraz boczek kroimy w kostkę. Pokrojone składniki: boczek oraz szynkę podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Pomidor myjemy, obieramy, a następnie kroimy w plasterki, a każdy plasterek jeszcze na pół. Paprykę czerwoną myjemy, kroimy na pół, żeby wyciąć ze środka gniazda nasionek, a później kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, dokładnie myjemy pod ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Warzywa oraz pokrojoną wędlinę układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy zrobioną masą jajeczną. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 -20 minut.