lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Jajeczna zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna, łatwa i szybka zapiekanka jajeczna.. Smacznego!

Jajeczna zapiekanka

Składniki:

Jajeczna zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Jajeczna zapiekanka
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy. Do roztrzepanych jajek dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Masę tą doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i ponownie dobrze mieszamy. W pierwszej kolejności szynkę oraz boczek kroimy w kostkę. Pokrojone składniki: boczek oraz szynkę podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Pomidor myjemy, obieramy, a następnie kroimy w plasterki, a każdy plasterek jeszcze na pół. Paprykę czerwoną myjemy, kroimy na pół, żeby wyciąć ze środka gniazda nasionek, a później kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, dokładnie myjemy pod ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Warzywa oraz pokrojoną wędlinę układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy zrobioną masą jajeczną. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 -20 minut.