SUPERPRZEPIS

Jajeczne świnki na lodowym wypasie

  • 9
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Jajeczne świnki na lodowym wypasie Więcej zdjęć (5)

Pyszne i szybkie w przygotowaniu wielkanocne świnki

Składniki:

Jajeczne świnki na lodowym wypasie

 

  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki startego na grubych oczkach sera żółtego
  • 2 łyżki drobno posiekanej szynki
  • 6 ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
  • 6 cienkich plasterków kabanosa
  • 6 plasterków marchewki
  • kilka liści sałaty lodowej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jajeczne świnki na lodowym wypasie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Odcinamy dłuższe ścianki, aby móc wyciągnąć żółtka. Z kabanosa wycinamy 6 trójkątów, z których zrobimy uszy. W 3 plasterkach marchewki wykałaczkami robimy po dwie dziurki, aby otrzymać nosek świnki. Żółtka mieszamy z żółtym serem, szynką i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastą nadziewamy jajka. Plasterki marchewki, w których wycięliśmy dziurki, przyczepiamy do jajek (najlepiej posmarować je odrobiną majonezu), aby otrzymać noski świnek. Z zielonego pieprzu robimy świnkom oczy, z trójkącików kabanosów uszy, a z pozostałych plasterków marchewki ogonki świnek. Zwierzaczki układamy je na półmisku wyściełanym poszarpaną na małe kawałki lodową sałatą.
Jajeczne świnki na lodowym wypasie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Odcinamy dłuższe ścianki, aby móc wyciągnąć żółtka. Z kabanosa wycinamy 6 trójkątów, z których zrobimy uszy. W 3 plasterkach marchewki wykałaczkami robimy po dwie dziurki, aby otrzymać nosek świnki.
Jajeczne świnki na lodowym wypasie
Żółtka mieszamy z żółtym serem, szynką i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastą nadziewamy jajka. Plasterki marchewki, w których wycięliśmy dziurki, przyczepiamy do jajek (najlepiej posmarować je odrobiną majonezu), aby otrzymać noski świnek.
Jajeczne świnki na lodowym wypasie
Z zielonego pieprzu robimy świnkom oczy,
Jajeczne świnki na lodowym wypasie
z trójkącików kabanosów przyczepiamy zwierzakom uszy