Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jajecznica z duszoną cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niedzielny poranek to jajka. Od zawsze. Chyba wszyscy w rodzinie mają czasem dość tego mojego zamiłowania do jajek. Dla tego staram się by nie było monotonnie. Przygotowuję różnie. Na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku, po wiedeńsku, faszerowane

Jajecznica z duszoną cukinią

Składniki:

Jajecznica z duszoną cukinią

 

  • 2 jajka
  • kawałek cukinii ( ok. 5 cm z takiej o średniej grubości )
  • 1 mały pomidor
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki usiekanego drobno szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica z duszoną cukinią
Cukinię umyć i pokroić w plasterki a potem w paseczki ( tzw. julienne). Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić cukinię i obsmażyć. Skropić wodą i dusić aż płyn odparuje a cukinia zmięknie. Dołożyć pokrojonego drobno pomidora i chwilę smażyć. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Cukinię posypać połową szczypiorku. Wylać na patelnię jajka i na małym gazie delikatnie mieszając usmażyć jajecznicę. Posypać pozostałym szczypiorkiem. * Doskonale smakuje podana na grzankach z bagietki .