Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Jajka faszerowane kielbasą i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wielkanocne jajka nadziewane farszem z wiejska kiełbasą.

Jajka faszerowane kielbasą i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane kielbasą i papryką

 

  • 5 jaj
  • 1/4 kostki masła
  • kilka plasterów kiełbasy wielkiej
  • duży plaster marynowanej papryki
  • sol, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane kielbasą i papryką
Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, następnie zalać je zimna wodą i obrać. Umyte przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć z nich żółtka. Masło utrzeć na gładka masę, połaczyc je z żółtkami jaja, majonezem, śmietaną i przyprawić do smaku sola oraz pieprzem. Kiełbasę i papryke marynowaną pokroić w drobna kosteczkę. Pokrojone składniki i natkę pietruszki dodać do utartych żółtek, wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki jaj. Podawac je na wielkanocny stół. Można przygotowac do nich sos ketchupowy lub jgurtowo- majonezowy.
Jajka faszerowane kielbasą i papryką
Do utartych żółtek z masłem dodać pokrojone składniki.
Jajka faszerowane kielbasą i papryką
Kiełbasę wiejską pokroić w drobna kosteczkę.
Jajka faszerowane kielbasą i papryką
Jajka ugotowane na twardo przekroic wzdłuz na połówki.
Jajka faszerowane kielbasą i papryką
Masło rozgnieśc widelcem i rozetrzec z majonezem i smietaną.