mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka na groszku w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, prosta do wykonania przekąska na zimno na Wielkanoc

Jajka na groszku w galarecie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka na groszku w galarecie

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka na groszku w galarecie
Jajka gotuję w osolonej wodzie na twardo, ostudzam i obieram ze skorupek. Przekrawam każde jajko na połowę, posypuję lekko solą i białym pieprzem. W gorącym bulionie lub rosole rozpuszczam żelatynę i odstawiam ją do ostygnięcia. Na głęboki talerz - jak na zupę wykładam osączony z zalewy groszek konserwowy i układam na nim połówki jaj. Zalewam całość ostudzonym tężejącym bulionem i ozdabiam to różyczkami wykonanymi z pasków szynki oraz gałązkami świeżej natki pietruszki. Wstawiam do schłodzenia do lodówki.
Jajka na groszku w galarecie
Na głęboki talerz wykładam osączony groszek konserwowy
Jajka na groszku w galarecie
Następnie wykładam jajka, różyczki szynki i ozdabiam to natką