kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Jajka pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne zapiekane jajka z sosem beszamelowym.

Jajka pod beszamelem

Składniki:

Jajka pod beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Jajka pod beszamelem
Jajka gotujemy na twardo,studzimy,obieramy i przekrajamy na połowy wzdłuż.+++Topimy 2 łyżki masła,zesmażamy je z mąką.Rozprowadzamy mlekiem.Wrzucamy listek laurowy,sól i pieprz do smaku.Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.Sos powinien być biały i rzadki.Ostrożnie wlewamy na koniec 1 łyżkę śmietany i zdejmujemy z ognia.Studzimy.Wyjmujemy liść laurowy.+++Obsmażamy pieczarki na 2 łyżkach masła-możemy je sobie pokroić na ćwiartki.Smarujemy formę resztą masła,układamy w niej połówki jajek,pieczarki i zalewamy sosem.Dekorujemy orzechami.Zapiekamy 10 minut w 180*C.Świetnie smakuje z grzankami.Smacznego!!!

Tagi:

jajko jajka