Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka z sardynkową pastą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie jajka z rybną pastą i egzotycznym czosnkiem

Jajka z sardynkową pastą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka z sardynkową pastą

 

  • 5 jajek
  • 1 mała puszka sardynek w oleju (75 g bez zalewy)
  • 10 ząbków czosnku egzotycznego w oleju
  • pęczek szczypiorku bez cebuli
  • łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka z sardynkową pastą
Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy ze skorupek. Szczypiorek dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy (kilka liści zostawiamy do dekoracji). Jajka przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy żółtka. Sardynki odsączamy z oleju i miksujemy dokładnie z żółtkami. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Dodajemy majonez oraz łyżkę posiekanego szczypiorku, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przy użyciu szprycy cukierniczej faszerujemy pastą jajka. Układamy na talerzu obsypanym szczypiorkiem. Przyozdabiamy listkami szczypiorki zawiązanymi na końcu na supełek.
Jajka z sardynkową pastą
Sardynki odsączamy z oleju i miksujemy dokładnie z żółtkami. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek.
Jajka z sardynkową pastą
Dodajemy majonez oraz łyżkę posiekanego szczypiorku, mieszamy.
Jajka z sardynkową pastą
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przy użyciu szprycy cukierniczej faszerujemy pastą jajka. Układamy na talerzu obsypanym szczypiorkiem. Przyozdabiamy listkami szczypiorki zawiązanymi na końcu na supełek.
Jajka z sardynkową pastą
Naczynia myjemy płynem Fairy- najlepiej zimną wodą, aby pozbyć się zapachu ryb.