Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane na ryżu
5 szklanek wody wlewamy do garnka i zagotowujemy z dodatkiem soli i oleju. Gdy woda zacznie się gotować, wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż napęcznieje. (od czasu do czasu mieszając) Jajka gotujemy na pół twardo (4 minuty od momentu wrzenia) i obieramy ze skorupki. Do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego przekładamy ryż i układamy jajka. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Do pieczarek wlewamy szklankę wody i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie. Mąkę rozrabiamy ze śmietanką i wlewamy do pieczarek. Doprowadzamy do wrzenia. Sosem pieczarkowym polewamy jajka i ryż. Całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.