Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jajka zapiekane w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jajka zapiekane w śmietanie podawać z pieczywem od razu po przygotowaniu

Jajka zapiekane w sosie śmietanowym

Składniki:

Jajka zapiekane w sosie śmietanowym

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w sosie śmietanowym
Masło roztopić, wymieszać z mąką, dodać śmietankę, 4 łyżki wody, zioła prowansalskie, ciągle mieszając, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub rondelka. Do sosu wbijać surowe jajka, oprószyć solą, pieprzem i bułką tartą. Naczynie żaroodporne z jajkami wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni. Piec do momentu aż jajka się zetną, następnie wyjąć z piekarnika, posypać żółtym serem, papryką i szczypiorkiem.