Sposób przygotowania:
Jajko sadzone z ziemniakami i sałatą
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc (uklać). Na patelni rozpuścić margarynę, wybić jajka, oprószyć solą i pieprzem, przykyć i smażyć na małym ogniu 3-5 minut, aż zajdą białą mgiełką. Sałatę opłukać, rozdrobnić. Lekko posolić. Do sałaty dodać ugotowane na twardo jajka (pokrojone w kostkę) oraz śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać. Na talerz wyłożyć ziemniaki, polać tłuszczem spod jajek, posypać szczypiorkiem. Obok wyłożyć jajko i sałatę.
bajtek
Katarzyna J.
Zawsze dodaje do sałaty ze śmietaną jajka na twardo i jest wtedy bardzo dobra. Polecam!!! Pół kostki margaryny to wcale nie za dużo, zwłaszcza że przepis jest na obiad dla trzech osób, a jajko sadzone "wpija" tłuszcz.
zewa
I jeszcze jedno pytanie : skoro w tym daniu jest jajko smażone to po co jajko gotowane w sałacie ?
Katarzyna J.
U nas na wsi mówi się "uklać" ziemniaki, ale być może lepszym i zrozumialszym sformułowaniem będzie "utłuc".