bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Jambalaya a'la nowoorleańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Klasyk z Nowego Orleanu tyle ze bez krewetek.. a szkoda;(

Jambalaya a'la nowoorleańska

Składniki:

Jambalaya a'la nowoorleańska

 

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyzki oliwy
  • 1 gałązka selera naciowego
  • łyzka koncentrat pomidorowy
  • 100g szynki chudej,
  • 1/2 chilli papryka czerwona
  • 1/2 łyzeczki kuminu
  • do smaku chili mielone
  • 2 łyzki natka pietruszki
  • cebulka dymka zielona cześć,
  • 200g ryż długoziarnisty parboiled
  • 150g boczku lub bekonu
  • 2 łyzki masła
  • cebula
  • 2 ząbki zmiażdżone czosnku
  • Sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 150ml wino biale wytrawne
  • 600ml rosółu lub bulionu mięsnego
  • 1 szt. papryka czerwona świeża

Sposób przygotowania:

Jambalaya a'la nowoorleańska
Mieso pokroic w kostke, boczek i szynke w niewielkie plasterki. Na patelnie wrzucic boczek i przyrumienic go, wytopic. Zdjać z patelni. Na patelnie na tłuszcz z boczku dodac mieso z kurczaka, podsmażyc, dodac masło i oliwe, podgrzać, dodac pokrojona w kostke cebule, czosnek, starty seler naciowy, papryke pokrojona w paski i drobno posiekana papryczke chilli. Podsmażyc chwile zeby cebula sie zeszkliła. Wrzucic ponowie boczek. Zalac winem, zagotowac, dolac bulionu, doprawic pieprzem, sola, kuminem, chilli w proszku, dac koncetrat pomidorowy i wsypac ryz. Zamieszac. Przykryc i neich sie dusi az ryz wchlonie prwei cały płyn. Co jakis czas naelzy zamieszac. Na 5 minut przed końcem dac szynke oraz drobno posiekana zielona czesc dymki i natke. Gdy jambalaya zgestnieje jest gtowa do jedzenia. Mozna podac sos tabasco jesli ktos lubi bardzo pikantnie jesc. A jesli macie pod reka krewetki krolewskie to rowzniez po umyciu ich mozna je dodac na sam konie na 5 minut przed koncem gotowania.