jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Japoniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makowy placek z dodatkiem jabłek i bakalii, oblany mleczną czekoladą:)

Japoniec

Składniki:

Japoniec

 

  • 1 litr mleka do sparzenia maku
  • ½ kostki margaryny
  • 4 jaja
  • 12½ dag maku
  • 4½ łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 duże jabłka
  • ½ szklanki bakalii (rodzynki i orzechy)
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Japoniec
Mak wsypać do garnka i zalać 1 litrem mleka. Gotować ok 1 godziny. Po sparzeniu, odcisnąć i zemleć przynajmniej raz w maszynce.

Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Oddzielić żółtka od białek.

Margarynę, cukier, żółtka utrzeć mikserem. Do utartej masy dodać starte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, posiekane bakalie, a na koniec ubitą pianę z pozostawionych wcześniej białek. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec ok 45 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Po ostygnięciu ciasto polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.