Sposób przygotowania:
Japoniec
Mak wsypać do garnka i zalać 1 litrem mleka. Gotować ok 1 godziny. Po sparzeniu, odcisnąć i zemleć przynajmniej raz w maszynce.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Oddzielić żółtka od białek.
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć mikserem. Do utartej masy dodać starte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, posiekane bakalie, a na koniec ubitą pianę z pozostawionych wcześniej białek. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec ok 45 minut w 180°C, do suchego patyczka.
Po ostygnięciu ciasto polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Oddzielić żółtka od białek.
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć mikserem. Do utartej masy dodać starte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, posiekane bakalie, a na koniec ubitą pianę z pozostawionych wcześniej białek. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec ok 45 minut w 180°C, do suchego patyczka.
Po ostygnięciu ciasto polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.