jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jarmużowe kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zamiast kiełbasy można użyć przyrumienionego boczku. Kopytka nie tylko ciekawie się prezentują na talerzu, ale są miękkie i delikatne w smaku.

Jarmużowe kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarmużowe kopytka

 

  • Składniki:
  • 220 g świeżych liści jarmużu,
  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • Sól,
  • 400g ugotowanych ziemniaków (przestygniętych i dobrze utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę),
  • Laska kiełbasy,

 

Sposób przygotowania:

Jarmużowe kopytka
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałą część obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je, studzimy, a następnie odciskamy wodę i drobno siekamy. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli, pokrojony jarmuż oraz ziemniaki. Zagniatamy energicznie, ale nie za długo ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części i toczymy z nich wałeczki. Wałeczki dzielimy na odcinki około 2-3 cm , formując tym samym kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu około 5 minut. Między czasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotowe, odcedzone kopytka podajemy okraszane kiełbasą.
Jarmużowe kopytka
Jarmuż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie
Jarmużowe kopytka
Składniki potzrebne do ciasta umieszczamy na stolnicy
Jarmużowe kopytka
Energicznie zagniatamy ciasto. Formujemy kopytka.
Jarmużowe kopytka
kiełbasę przysmażamy na patelni do zrumienienia.