Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Jarski barszcz a'la ukraiński

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś zapraszam na inną wersję wegetariańskiego barszczu a'la ukraińskiego, ten jest gęsty i sycący, idealny na zimę.

Jarski barszcz a'la ukraiński Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarski barszcz a'la ukraiński

 

  • 5 średnich buraków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mała biała cebulka
  • 220 g fasoli czerwonej/białej
  • 2,5 - 3 litry wrzątku
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju/oliwy

 

  • na koniec dodajemy:
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

  • opcjonalnie:
  • 2 łyżki suszonych buraków

Sposób przygotowania:

Jarski barszcz a'la ukraiński
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zeszkli się. Pora przekrawamy na pół i na pół, dokładnie myjemy, kroimy i dorzucamy do cebuli - smażymy, aż cebula będzie złota.Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w jednakowej wielkości paseczki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Następnie dodajemy przyprawy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym płomieniu. Gdy barszcz nabierze koloru wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy do miękkości. (gdy smak jest za mało intensywny dodajemy suszone buraki).Na koniec dodajemy wypłukaną fasolę i chwilę gotujemy, aż się zagrzeje. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeśli jest potrzeba.Gdy lubisz zupę zabielaną dodaj kilka łyżek mleka lub jogurtu naturalnego. Smacznego :)
Jarski barszcz a'la ukraiński
Cebulę i por kroimy w kostkę i smażymy następnie dodajemy marchew
Jarski barszcz a'la ukraiński
Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w słupki
Jarski barszcz a'la ukraiński
Do podsmażonych warzyw wrzucamy przyprawy
Jarski barszcz a'la ukraiński
Warzywa zalewamy wrzątkiem mieszamy i gotujemy

Tagi:

buraki