Sposób przygotowania:
,,Chudy ,, barszcz czerwony
Obrać warzywa i ziemniaki. Cebulę pokroić drobno. Por pokroić w pół plasterki. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew, seler i pietruszkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać olej .Wrzucić cebulę, por , utarte warzywa. Smażyć mieszając aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dołożyć masło. Wlać wodę. Wrzucić ziemniaki , buraczki i listek laurowy. Posypać przyprawą warzywną i gotować na małym gazie 30 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem , sokiem z cytryny. Podawać posypany groszkiem konserwowym ( lub natką pietruszki ) z kleksem śmietany. * na opakowaniu suszonych buraczków jest podane , że jest to porcja na 2 litry wody , ale ja chciałam mieć gęstą , esencjonalna zupę. ** groszek po prostu zawsze mam w domu albo cała puszkę albo zamrożone kilka łyżek odsączonego