Sposób przygotowania:
Jarzynowa z kaszą pęczak na żołądkach drobiowychkasza pęczak
Dzień wcześniej kaszę pęczak dokładnie wypłukać i namoczyć ją w dwóch i pół szklanki wody. Tuż przed przygotowywaniem zupy z kaszy odlać wodę przelać kaszę na sitko aby ociekła woda.
Gdy już mamy przygotowana kaszę wtedy do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte żołądki drobiowe oraz od razu wsypać odsączona z wody kaszę.
Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i na wolnym ogniu gotować do pełnej miękkości żołądków.
kasza pęczak
Gdy w wywarze żołądki i kasza są już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu dodać mieszankę europejską ( uwielbiam ją ponieważ ma duże warzywa ), wsypać swoją ulubioną przyprawę uniwersalną i jeśli macie to dodać tłuszcz z gęsi jeżeli nie ma można dodać łyżkę oleju, dodać również ziela angielskie oraz liść laurowy jak również suszoną włoszczyznę dla ładniejszego zapachu zupy i całość na wolnym ogniu od zagotowania gotować do miękkości ziemniaków oraz dodanych mrożonych warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wlać śmietanę.
kasza pęczak
Gdy już została wlana śmietana i szybkim ruchem zamieszamy całą zupę lekko ze śmietaną zagotować. Następnie wkroić umytą i pokrojoną świeżą natkę pietruszki również lekko zagotować i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.
kasza pęczak
Gorącą zupę można zajadać z kromka chleba można również posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa wyszła bardzo aromatyczna i w sam raz na chłodne zimowe dni. Jeśli lubicie zupy to polecam zupy z kaszą pęczak są one syte a i kasza pęczak jest bardzo zdrowa.