Sposób przygotowania:
Jasny chleb
Do miski wsypac make, dodac drozdze, wymieszac. Nastepnie dodac reszte skladnikow i wyrobic ciasto(ok.10 min.) Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok.60 min.-musi podwoic objetosc. Wyrosniete ciasto, jeszcze raz krotko wyrobic i wlozyc do wylozonej papierem keksowki. Odstawic w cieple miejsce na ok.40 min. do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto przekroic wzdluz ostrym nozem na glebokosc ok.1 cm., posmarowac woda i wlozyc do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 min. Ja przygotowalam ciasto na chleb w automacie. Najpierw wlalam mleko, dodalam jajka, Creme fraiche a nastepnie make, sol, cukier i drozdze. Nastawilam program na wyrabianie ciasta. Wyrosniete ciasto wlozylam do formy i odstawilam do ponownego rosniecia. Dalej postepowalam jak w przepisie wyzej.