akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka jest naprawdę obłędna! Pięknie się prezentuje na stole, a po przekrojeniu miód oraz sok z jabłek smacznie wypływa. Niebo w gębie! Serdecznie polecam!

Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną

 

  • Ciasto:
  • 200 g. serka waniliowego homogenizowanego/ jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 szkl.i mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g. masła

 

  • Nadzienie:
  • około 6- 7 dużych jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szkl. cukru brązowego
  • 2 łyżki masła
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody

 

  • Dodatkowo
  • 1 jajo do posmarowania ciasta
  • około 2-3 łyżki konfitury z róży
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną
1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać, a następnie wyrobić rękami do powstania jednolitego ciasta. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wyłożyć je do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej masłem (boki). Dobrze poprzyklejać ciasto do dna oraz boków formy. Spód ciasta wysmarować konfiturą różaną. 2. Nadzienie: Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazdka, a następnie pokroić w plastry ( trochę plastrów jabłek odstawić na bok. Będą potrzebne do dekoracji wierzchu szarlotki). Plastry umieścić w garnku razem z masłem, sokiem, wodą, cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu do zmięknięcia jabłek. W miodzie rozpuścić mąkę, a następnie dodać mieszankę do jabłek, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. 3. Ostygnięte jabłka wylać na spód ciasta z konfiturą. Na wierzch ułożyć odłożone wcześniej jabłka. Polać całość niewielką ilością miodu i posypać cynamonem (opcjonalnie). Brzegi ciasta zgiąć do środka, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w 180st.C około 50-60 minut, lub krócej z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Smacznego!



Przepis znaleziony na blogu Symfonia smaków (trochę go zmodyfikowałam). 



Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną
Przygotowywanie ciasta do jesiennej szarlotki.
Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną
Wyłożenie ciasta do formy i wysmarowanie go konfiturą.
Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną
Wylanie na ciasto nadzienia i udekorowanie jabłkami.
Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną
Pijana szarlotka z konfiturą różaną w przekroju.