Sposób przygotowania:
Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną
1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać, a następnie wyrobić rękami do powstania jednolitego ciasta. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wyłożyć je do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej masłem (boki). Dobrze poprzyklejać ciasto do dna oraz boków formy. Spód ciasta wysmarować konfiturą różaną. 2. Nadzienie: Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazdka, a następnie pokroić w plastry ( trochę plastrów jabłek odstawić na bok. Będą potrzebne do dekoracji wierzchu szarlotki). Plastry umieścić w garnku razem z masłem, sokiem, wodą, cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu do zmięknięcia jabłek. W miodzie rozpuścić mąkę, a następnie dodać mieszankę do jabłek, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. 3. Ostygnięte jabłka wylać na spód ciasta z konfiturą. Na wierzch ułożyć odłożone wcześniej jabłka. Polać całość niewielką ilością miodu i posypać cynamonem (opcjonalnie). Brzegi ciasta zgiąć do środka, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w 180st.C około 50-60 minut, lub krócej z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Smacznego!
Przepis znaleziony na blogu Symfonia smaków (trochę go zmodyfikowałam).
Przepis znaleziony na blogu Symfonia smaków (trochę go zmodyfikowałam).