2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jesienna szarlotka z budyniem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Choć słoneczko jeszcze ciepło świeci jesień już widać i czuć a mnie naszła ochota na szarlotkę..zapraszam:)

Jesienna szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna szarlotka z budyniem

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1,5 kg winnych jabłek najlepiej szara reneta
  • szczypta cynamonu
  • 2 opakowania budyniu śmeitankowego na 3/4 litra mleka
  • 1,1 litra mleka
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Jesienna szarlotka z budyniem
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wymieszać dokładnie z cukrem,proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym następnie pokroić nożem schłodzona margarynę wlać śmietankę i dodać zółtka,zagnieść ciasto.

Podzielić na pół jedną częścią wylepić dno wyłożonej pergaminem blachy.Posypać ciasto szczyptą cynamonu.



Jabłka oskrobać pokroić w ósemki lub grube plastry ułożyc na cieście równomiernie.



Nastepnie przygotowujemy budyń z mniejszą ilością mleka i gorący wylewamy na jabłka,przykrywamy druga cześcią rozwałkowanego lub wylepionego ciasta.



Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 min w temp 180*c.

Upieczone wyjmujemy studzimy na kratce kuchennej,całkiem zimne oprószamy cukrem pudrem. Smacznego życzę.
Jesienna szarlotka z budyniem
z podanych w przepisie składników zagniatamy ciasto
Jesienna szarlotka z budyniem
jedną częścią ciasta wylepiamy blachę oprószamy cynamonem
Jesienna szarlotka z budyniem
na cieście układamy pokrojone jabłka gotujemy budyń
Jesienna szarlotka z budyniem
gotowy budyń wylewamy na ciasto resztę ciasta wylepiamy na wierzch