Sposób przygotowania:
Jesienne gołąbkiUgotować na pół twardo ryż ( 15 minut )- odcedzić .
Cebulę usmażyć na oleju na złoto ( drobno pokrojoną ).
Umyć , osuszyć i pokroić natkę pietruszki.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić najpierw w paski a potem w kostkę.
Do miski włożyć : mięso, ryż , cebulę, natkę, paprykę .Wbić jajka i dobrze wymieszać.
Doprawić do smaku solą , pieprzem, maggi, maggi w płynie. Dosypać otręby -wymieszać i zostawić by farsz zgęstniał ( otręby wchłoną nadmiar wilgoci).
Włożyć do dużego garnka kapustę i zalać wodą . Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyjąć kapustę i ostrożnie zdąć wierzchnie sparzone największe liście . Kapustę włożyć ponownie do garnka. Trzymać we wrzącej wodzie kilka minut. Znów wyjąć kapustę i zdjąć wierzchnie liście. I tak sparzyć potrzebną ilość liści ( resztę kapusty uszatkować jak na bigos i po ostudzeniu zamrozić)**. Wodę z parzenia gołąbków zachować.
Zawijać gołąbki kładąc na środek każdego liścia porcję farszu ( jeśli liście mają zgrubienie u nasady ściąć je nożem ) . Składać liść zawijając brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Ułożyć na dno garnka kilka liści kapusty . Włożyć gołąbki . Zalać wodą z parzenia kapusty . Dusić 1 godzinę.
Wyjąć gołąbki z garnka . Do wywaru z gotowania dodać koncentrat i wymieszać . Zagotować. Doprawić sos do smaku papryką mieloną, cukrem, maggi ***.
Gołąbki ułożyć w sosie i dusić na małym gazie kilka minut.
*Z tej porcji powinno wyjść ok. 25- 30 sztuk gołąbków ( mnie wyszło 28 sztuk)
**Z reszty kapusty zrobić bigos, kapuśniak lub jarzynkę ( mnie zeszły wszystkie liście - drobnymi ze środka wykładałam dno garnka).
*** Sos można zabielić śmietanką i zagęścić mąką .
dayzi