reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Jesienne roladki w sosie patisonowo- śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zamiast patisonów można wykorzystać dostępne jeszcze cukinie, to ta sama rodzina i smakiem podobna. Jeżeli nie lubicie pół twardych warzyw, to proponuje obgotować marchewkę

Jesienne roladki w sosie patisonowo- śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne roladki w sosie patisonowo- śmietanowym

 

  • 8 plasów schabu

 

  • 8 plastrów ulubionej szynki

 

 

  • 8 kawałków patisona- resztę pokroić do sosu

 

  • 8 kawałków sera koziego twardego

 

  • 1 marchewka

 

  • natka pietruszki

 

  • 8 łyżek majonezu

 

 

  • Sos

 

  • patisony -1 cały i reszta z farszu

 

  • 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego

 

  • 1/2 szklanki kremówki 30 %

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • maka do oprószenia

 

  • duża łyżka masła klarowanego

 

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Jesienne roladki w sosie patisonowo- śmietanowym
Mięso rozbijamy dość cienko, najlepiej rzez folię spożywczą, smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem. Na każdy kawałek układamy po plasterku szynki i po kawałku warzyw- marchewki i patisona, sera koziego i natki pietruszki ( koniecznie!!) Roladki zwijamy, spinamy i oprószamy mąką. Do rondelka wlewamy pierwsze olej i gdy się lekko rozgrzeje dodajemy masło i rozpuszczamy. Na rozgrzane masło wkładamy roladki i obsmażam na rumiano. Gdy już obsmażymy roladki ze wszystkich stron podlewamy rosołem, dodajemy patisona pokrojonego w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie, wlewamy śmietankę i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Śmietana nam się zważy podczas gotowania,ale po uduszeniu wyciągamy mięso ( usuwamy szpilki)liść laurowy i ziele angielskie, a powstały sos miksujemy na gładko. Możemy jeszcze włożyć roladki do sosu, lub od razu podawać np z buraczkami:) Smacznego:)
Jesienne roladki w sosie patisonowo- śmietanowym
Etap 1mięso rozbijamy cieniutko i smarujemy majonezem
Jesienne roladki w sosie patisonowo- śmietanowym
Etap 2 warzywa i ser kroimy takiej samej długości,
Jesienne roladki w sosie patisonowo- śmietanowym
Etap 3 układamy na mięsie i szynce, dodajemy łodyżkę natki pietruszki
Jesienne roladki w sosie patisonowo- śmietanowym
Etap 4roladki obsmażamy ze wszystkich stron i podlewamy rosołem i śmietaną