Sposób przygotowania:
Jesienne ziemniaczki faszerowane
1. Namoczone w 1,5 szklanki wody suszone grzyby ugotować. Odcedzić pozostawiając wywar i pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju. Dołożyć drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Dusić aż wszystko się zeszkli. Przełożyć do miseczki. Wymieszać z koprem. Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem.
2. Obrać średniej wielkości ziemniaki. Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się.Wydrążyć środki ziemniaków (łyżeczką) robiąc w nich foremne zagłębienia (wydrążone kawałki zostawić).
3. Nadziać ziemniaki farszem. Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka (tak by zakrywały ściśle dno). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania. Posypać grzybami suszonymi ugotowanymi i pokrojonymi. Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem warzywnym. Dusić na małym gazie ok. 30 minut. Ostrożnie wyjąć ziemniaki. Dodać masło i śmietankę roztartą z mąką. Doprawić do smaku.
4. Podawać wylewając na talerz porcję sosu z kawałkami ziemniaków, które były wydrążone ze środków. Na to kłaść faszerowane ziemniaki. Ja dusiłam ziemniaki w Patelni Dry Cooker Delimano, więc płyn dolewałam partiami, bo cały by nie wszedł, a tak w miarę odparowywania uzupełniałam go.
2. Obrać średniej wielkości ziemniaki. Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się.Wydrążyć środki ziemniaków (łyżeczką) robiąc w nich foremne zagłębienia (wydrążone kawałki zostawić).
3. Nadziać ziemniaki farszem. Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka (tak by zakrywały ściśle dno). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania. Posypać grzybami suszonymi ugotowanymi i pokrojonymi. Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem warzywnym. Dusić na małym gazie ok. 30 minut. Ostrożnie wyjąć ziemniaki. Dodać masło i śmietankę roztartą z mąką. Doprawić do smaku.
4. Podawać wylewając na talerz porcję sosu z kawałkami ziemniaków, które były wydrążone ze środków. Na to kłaść faszerowane ziemniaki. Ja dusiłam ziemniaki w Patelni Dry Cooker Delimano, więc płyn dolewałam partiami, bo cały by nie wszedł, a tak w miarę odparowywania uzupełniałam go.
2milutka
Babciagramolka
Równie dobrze- ze świezymi tez robiłam i przepis jest wstawiony - tyle ze suszonych dla aromatu trzeba jednak kilka dać bo sos nie będzie tak aromatyczny. Mam w swoich przepisach kilka wersji faszerowanych grzybami ziemniaków .
Konczi
Natala1210