Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Jesienne ziemniaczki faszerowane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie wiem czemu akurat to danie kojarzy mi się z jesienią. Przecież robię je przez cały rok, ale zapach grzybów to jesień i już.

Jesienne ziemniaczki faszerowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne ziemniaczki faszerowane

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienne ziemniaczki faszerowane
1. Namoczone w 1,5 szklanki wody suszone grzyby ugotować. Odcedzić pozostawiając wywar i pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju. Dołożyć drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Dusić aż wszystko się zeszkli. Przełożyć do miseczki. Wymieszać z koprem. Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem.



2. Obrać średniej wielkości ziemniaki. Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się.Wydrążyć środki ziemniaków (łyżeczką) robiąc w nich foremne zagłębienia (wydrążone kawałki zostawić).



3. Nadziać ziemniaki farszem. Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka (tak by zakrywały ściśle dno). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania. Posypać grzybami suszonymi ugotowanymi i pokrojonymi. Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem warzywnym. Dusić na małym gazie ok. 30 minut. Ostrożnie wyjąć ziemniaki. Dodać masło i śmietankę roztartą z mąką. Doprawić do smaku.



4. Podawać wylewając na talerz porcję sosu z kawałkami ziemniaków, które były wydrążone ze środków. Na to kłaść faszerowane ziemniaki. Ja dusiłam ziemniaki w Patelni Dry Cooker Delimano, więc płyn dolewałam partiami, bo cały by nie wszedł, a tak w miarę odparowywania uzupełniałam go.
Jesienne ziemniaczki faszerowane
Suszone grzyby zalać wodą i namoczyc a następnie ugotować
Jesienne ziemniaczki faszerowane
Przygotować farsz z pieczarek cebuli i papryki
Jesienne ziemniaczki faszerowane
Ziemniaki obrać umyć i wydrążyć- a następnie napełnic farszem
Jesienne ziemniaczki faszerowane
Ułozyc w garnku posypac pokrojonymi grzybami i zalać wywarem dusic do miękkości