Sposób przygotowania:
Jesienny burger (z sosem a'la leczo)ETAP 1:
Jeżeli decydujemy się na wykonanie burgerów w bułkach własnego wypieku, możemy je zrobić np. z następującego przepisu: https://gotujmy.pl/bulki-orkiszowe-z-siemieniem-lnianym,przepisy-skladniki-przepis,276236.html
ETAP 2:
1/2 cebuli oraz kawałek ulubionej papryki odkładamy na bok. Pozostałą cebulę i paprykę kroimy w kostkę. To samo robimy z bakłażanem i cukinią. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy sól, pieprz, oregano, ostrą i słodką paprykę mieloną, passatę pomidorową. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.
ETAP 3:
Przygotowujemy kotlety. Mięso dzielimy na 4 porcje, z każdej wyrabiamy kulkę, którą następnie spłaszczamy.
Odłożony kawałek cebuli kroimy w plastry, odłożoną paprykę w paseczki. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Szpinak myjemy, osuszamy.
ETAP 4:
Burgery grillujemy na patelni grillowej lub na grillu tradycyjnym lub elektrycznym do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Po usmażeniu burgera z jednej strony przewracamy go na drugą stronę, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, polewamy sosem sojowym.
Obok burgerów grillujemy boczek, paprykę i cebulę.
ETAP 5:
W międzyczasie rozkrajamy bułki, smarujemy je sosem, kładziemy porcję szpinaku. Wykładamy usmażone burgery, boczek, kawałki papryki, cebuli i ogórka, składamy burgery.