Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Jesienny burger (z sosem a'la leczo)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od czasu do czasu mamy ochotę na burgera - takiego zrobionego samodzielnie od A do Z, z dobrej wołowiny, w bułce własnego wypieku i z dobrym sosem. Tym razem postawiłam na sos a'la leczo, z jesiennych warzyw.

Jesienny burger (z sosem a'la leczo) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jesienny burger (z sosem a'la leczo)

 

Sposób przygotowania:

Jesienny burger (z sosem a'la leczo)

ETAP 1:

Jesienny burger (z sosem a'la leczo)
Wykonałam domowe bułeczki z mąki orkiszowej

Jeżeli decydujemy się na wykonanie burgerów w bułkach własnego wypieku, możemy je zrobić np. z następującego przepisu: https://gotujmy.pl/bulki-orkiszowe-z-siemieniem-lnianym,przepisy-skladniki-przepis,276236.html

ETAP 2:

Jesienny burger (z sosem a'la leczo)
Przygotowałam sos a'la leczo z warzyw kojarzących mi się z jesienią

1/2 cebuli oraz kawałek ulubionej papryki odkładamy na bok. Pozostałą cebulę i paprykę kroimy w kostkę. To samo robimy z bakłażanem i cukinią. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy sól, pieprz, oregano, ostrą i słodką paprykę mieloną, passatę pomidorową. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.

ETAP 3:

Jesienny burger (z sosem a'la leczo)
Z mięsa przygotowałam 4 kotlety, które zgrillowałam na patelni grillowej.

Przygotowujemy kotlety. Mięso dzielimy na 4 porcje, z każdej wyrabiamy kulkę, którą następnie spłaszczamy.
Odłożony kawałek cebuli kroimy w plastry, odłożoną paprykę w paseczki. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Szpinak myjemy, osuszamy.

ETAP 4:

Jesienny burger (z sosem a'la leczo)
Burgery polałam sosem sojowym. Obok burgerów grillowałam plasterki boczku.

Burgery grillujemy na patelni grillowej lub na grillu tradycyjnym lub elektrycznym do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Po usmażeniu burgera z jednej strony przewracamy go na drugą stronę, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, polewamy sosem sojowym.
Obok burgerów grillujemy boczek, paprykę i cebulę.

ETAP 5:

Jesienny burger (z sosem a'la leczo)
Do burgera dodałam sporą ilość warzyw, m.in. świeży szpinak oraz ogórek kiszony

W międzyczasie rozkrajamy bułki, smarujemy je sosem, kładziemy porcję szpinaku. Wykładamy usmażone burgery, boczek, kawałki papryki, cebuli i ogórka, składamy burgery.


Tagi:

warzywa dania